Asus İşlemci Türleri
Bilgisayarın veya elektronik cihazlarda verileri işlemek ve hesaplamak için kullanılan bileşen hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz Asus İşlemci Türleri adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
İşlemci Nedir?
Anakart üzerinde bulunup, bütün işlemleri gerçekleştiren, bilgisayarda beyin görevi gören bileşene işlemci (CPU-merkezi işlem birimi) adı verilir. Aynı zamanda telefonlar, tabletler ve akıllı saatler de dahil olmak üzere bir çok teknolojik cihazda kullanılmaktadır. Bellek boyutu, çekirdek sayısı, hız gibi özelliklere sahiptir. Hızları megahertz(MHz) veya gigahertz(GHz) birimleriyle ifade edilir.
İşlemci Türleri Nelerdir?
Birbirinden farklı özelliklere, tasarımlara sahip olan, en yaygın olan türleri sizler için söyle sıralayabiliriz.
1)Intel: Bilgisayar işlemcileri konusunda lider bir üreticidir ve x86 mimarisinin öncüsüdür. Mikroişlemci başta olmak üzere; flash bellek, entegre devreler ve gömülü sistemler gibi sistem parçaları da üretmektedir. Core i3, i5, i7 ve i9 gibi farklı modellere sahiptir.
2)AMD: AMD, Intel ile rekabet eden bir başka önemli üreticidir. İşlemcinin yanı sıra mikroişlemci ve usb bellek de üretmektedir. Intel’in en büyük rakiplerinden biridir. Ryzen 3, 5, 7, 9 gibi çeşitlere sahip olan bu seri, 4 ve 8 çekirdek seçenekleri sayesinde göze çarpmaktadır.
3)ARM: Genellikle gömülü sistemlerde, taşınabilir aygıtlarda, multimedya oynatıcıları ve giyilebilir cihazlarda tercih edilir. Basitleştirilmiş tasarımı, daha verimli çok çekirdekli işleme ve geliştiriciler için daha kolay kodlama sağlar.
4)PowerPC: Apple, IBM ve Motorola tarafından oluşturulmuştur. Gömülü ve yüksek performans işlemcileri olduğu için popüler olmuştur. RISC (Reduced Instruction Set Computing) mimarisine dayalıdır. Çoğunlukla sunucu ve gömülü sistemler gibi gerektiren uygulamalarda kullanılır.
5)Sparc: Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş bir işlemci ailesidir. UNIX tabanlıdır. Tek dosyadan oluşan işletim sistemi çekirdeği olan monolitik çekirdeği kullanmaktadır.
6)IBM Mainframe: Yüksek işlem kapasitesi ve güvenilirliği olan büyük bilgisayarlardır. Özellikle büyük işletmeler, finans kuruluşları ve kamu kurumları gibi kuruluşlar tarafından kullanılır ve genellikle yüksek hacimli veri işleme uygulamaları için idealdirler. Birden fazla işletim sistemini çalıştırabilirler.
Bu türlerin her biri, farklı uygulamalar ve kullanımlar için idealdir. Bilgisayar kullanıcıları, ihtiyaçlarına uygun bir işlemci seçmek için özellikleri ve performans seviyeleri gibi faktörlere dikkat etmelidirler.
Asus Teknik Servis
Asus Teknik Servis olarak, bakım, onarım ve tamir gibi çalışmalarda sizlere hizmet sunmaktayız. Müşteri memnuniyetini ön planda tutar ve müşterilerin sorunlarını mümkün olan en kısa sürede çözmeye çalışırız. Detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.